Kraftens hus reser till England

Dags för studiebesök på Maggies och Penny Brohn - de brittiska förebilderna till Kraftens hus får svenskt besök med medarbetare från Borås, Göteborg och Stockholm
Kraftens hus reser till England

Studiebesök hos föregångarna

Nu reser medarbetarna vid Kraftens hus till England för att träffa och lära sig av sina viktiga förebilder; Maggie’s och Penny Brohn UK.

Maggie´s

1996 öppnade landets första Maggie´s tack vare Maggie Keswick Jencks, som ville att andra cancerberörda skulle få ett annat bemötande och stöd, än det hon fick. Idag finns 24 center där cancerberörda möts i en livsbejakande och lugn miljö som erbjuder en vid palett av stöd.

Maggies hemsida

Penny Brown UK i Bristol

Även cancercentret Penny Brohn UK i Bristol kommer att få besök av de tre Kraftens hus från Sverige. Där kan cancerberörda delta i allt från avspänningsövningar och yoga till personliga samtal, retreats och välbefinnande-dagar, både på plats och digitalt. I ett kraftfullt citat säger Chris, en av besökarna:

– Penny Brohn UK räddade livet på mig. De jobbar med transformation och nu känner jag att jag äntligen har kontroll över min cancer.

Viktig inspiration och kunskap

Även om den svenska och brittiska cancervården i stora delar skiljer sig åt finns det mycket att lära av dessa verksamheter.

– Allt de gör är evidensbaserat och jag ser väldigt mycket fram emot att få ta del av Maggies och Penny Brohn – de har båda lång erfarenhet av att erbjuda socialt, emotionellt, fysiskt och praktiskt stöd till cancerberörda. I Sverige startade vi i Borås 2018, både Stockholm och Göteborg startade 2023– sist ut är Kraftens hus Jämtland/Härjedalen som bildades i juni, säger Carina Mannefred verksamhetsledare Kraftens hus Sjuhärad.

Dessa studiebesök möjliggörs genom medel från Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, som gett stöd till Kraftens hus i Borås för att utveckla och sprida verksamheten till andra orter i Sverige.

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner