Kraftens hus tar nästa steg för att utveckla stödet till cancerberörda – generalsekreterare på plats

Kraftens hus Sverige har bildats för att samordna och stötta lokala Kraftens hus-föreningar samt stödja nya initiativ i landets alla sjukvårdsregioner. Från den 1 september finns också en generalsekreterare på plats för att leda och utveckla denna verksamhet.
Foto: Kraftens Hus-Göteborg Generalsekreterare Evy Jonsson och styrelseordförande Thomas Schneider. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Foto: Kraftens Hus-Göteborg Generalsekreterare Evy Jonsson och styrelseordförande Thomas Schneider. Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Kraftens hus finns idag med verksamhet på flera ställen i Sverige – Borås, Stockholm och Göteborg och snart även i Jämtland. Målet är att ge stöd till alla cancerberörda – ett behov som blir alltmer uppmärksammat. I regeringens och regionernas ambitioner ligger att stödja patienter både under och efter avslutad cancerbehandling och här spelar det psykosociala och praktiska stödet en viktig roll för att hantera en helt ny livssituation. Många konstaterar att det finns ett glapp mellan vården och livet utanför cancern. Det är precis i denna övergång som Kraftens hus verkar för att stödja alla som är berörda av cancer – patienter, anhöriga och vänner.

Thomas Schneider är nytillträdd ordförande för Kraftens hus Sverige och han är glad över den tydliga skrivningen i den nya canceröverenskommelsen, som blev klar vid årsskiftet:

Regionala cancercentren (RCC) ska, tillsammans med patient- och närståendeföreträdare, arbeta för att stärka patientens förmåga till en aktiv rehabilitering, exempelvis genom stöd till initiativ så som Kraftens hus.

– Vi ser det som en kraftfull uppmaning att fortsätta vår satsning på att stötta cancerberörda och att stärka och strukturera samspelet mellan civilsamhället och den offentliga sjukvården, säger Thomas Schneider, som till vardags är utvecklingschef på Bräcke diakoni och forskare inom kvalitets-och utvecklingsarbete.

Han betonar också att den breda sammansättningen i den nya styrelsen speglar denna målsättning.

– Genom bildandet av ett nationellt Kraftens hus fortsätter vi vårt brobygge mellan civilsamhället och den offentliga vården, säger han.

Det strategiska målet för den ideella verksamheten, som genom sina uppskattade mötesplatser ger stöd till cancerberörda och därmed är ett komplement till hälso- och sjukvården, är klart. Kraftens hus ska fortsätta sin expansion med målet att det inom några år ska finnas en förening i varje sjukvårdsregion.

Sedan den 1 september finns också en generalsekreteraren på plats för Kraftens hus Sverige, Evy Jonsson. Evy ledde under tio år Riksinsamlingen för Världens barn och har därefter jobbat på Stiftelsen Trygga Barnen och Sjöräddningssällskapet samt haft uppdrag som rådgivare och styrelseledamot i ett antal organisationer. Hon är utbildad journalist och har också arbetat i förlagsvärlden under många år.

– Vi är väldigt glada över rekryteringen av Evy. Men sin gedigna kompetens och erfarenhet bidrar hon med precis det vi behöver för att forma Kraftens hus Sverige och stötta lokalföreningarna, säger Thomas.

– Jag känner stor respekt och entusiasm inför uppdraget att leda och utveckla Kraftens hus över hela landet, säger Evy Jonsson. Skedet av uppstart tilltalar mig och jag ser fram mot att vara med och samordna alla goda krafter för att vi ska kunna möta människor i alla våra regioner och ge det stöd som man så väl behöver när man befinner sig i glappet mellan vård och vardag.

Det är genom ett samarbete med Sjöbergsstiftelsen som satsningen har möjliggjorts och med det en fortsatt utökning av verksamheten där målet är att det ska finnas mötesplatser i alla sjukvårdsregioner.

– Det uttalade nationella stödet från RCC ger förstås ytterligare vind i seglen och i planen ligger också att utveckla en digital plattform för att skapa tillgänglighet också för den som inte kan ta sig till ett Kraftens hus, menar hon.

Evy börjar sitt uppdrag med att besöka och bekanta sig med de olika husen i landet och hyllar pionjärerna på Kraftens hus Sjuhärad.

– Den sociala innovation som de tillsammans – cancerberörda och forskare samt vårdpersonal – tog initiativ till redan för åtta år sen är helt avgörande. De uppmärksammade luckorna i den cancervård som erbjuds. Vår ambition är nu att cancerberörda i hela landet, både patienter och närstående, ska få tillgång till sådana viktiga mötesplatser framöver. Här ligger fokus på att stödja emotionellt, socialt, fysiskt och praktiskt.

– Denna satsning för oss ett steg närmare visionen för Kraftens hus: Ingen ska behöva vara ensam med sin cancer, avslutar hon.

 

Kontaktuppgifter

Ordförande Kraftens hus Sverige Thomas Schneider
thomas.schneider@kraftenshus.se tel 070-810 81 57

Generalsekreterare Kraftens hus Sverige Evy Jonsson
evy.jonsson@kraftenshus.se tel 0730-22 11 33

Cookie-samtycke med Real Cookie Banner